Uncategorized

Stiger og stillaser – tenk sikkerhet når du jobber i høyden

Som boligeier er det ofte nødvendig å komme seg litt opp i høyden, både i forbindelse med innvendig og utvendig arbeid. Maling av fasade er et åpenbart eksempel, men selv i forbindelse med utskiftning av lyspærer kan det være behov for stiger og stillaser. Den nye boligen med høy takhøyde er helt sikkert et godt valg, men være forberedt på noen utfordringer når du skal skifte lampe fire meter over bakken.

Fallulykker kan få store konsekvenser

En stor andel av ulykker i norske hjem skjer i forbindelse med fall. Noen undersøkelser tyder på at det er omtrent 80 %, men det skal sies at eldre som faller i trapper utgjør en stor del av denne prosentandelen. Likevel er det svært viktig å være nøye med sikkerheten i forbindelse med arbeid i høyden, da fall kan få store konsekvenser. Hode og rygg er svært utsatt ved fall, samtidig som det selvfølgelig også er en risiko for å for eksempel brekke armer og bein.

Korrekt utstyr er det første steget på veien mot en trygt gjennomført jobb. Utstyret må selvfølgelig også monteres og brukes på en korrekt måte, men det er vanskelig å jobbe trygt hvis du skal balansere på toppen av en for liten stige. Det finnes et utrolig stort utvalg stiger og stillaser på markedet, se https://www.stigefabrikken.no/ for en mengde forskjellige løsninger.

Tenk alltid nøye over hva konsekvensene av et fall kan bli før du begynner med det du skal gjøre. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å gjøre en omfattende risikoanalyse hvis du skal ta et steg opp på en krakk for å ta ned en skål fra et kjøkkenskap, men tenk nøye igjennom oppgaver der det faktisk er en risiko for alvorlig skade.

Trygg bruk av stige – komplettert med stillas når nødvendig

En stige er per definisjon ikke like stabil eller trygg som en fastmontert trapp, du hadde ikke villet erstatte trappene i boligen med stiger? Derfor er det viktig å alltid være konsentrert når du bruker stige, og være klar over begrensningene. Vær særlig nøye med å passe på at stigen står støtt, for eksempel ved å benytte en medhjelper, eller ved å skru fast et trygt fundament der stigen plasseres.

I mange tilfeller kan det også være smart å vurdere bruk av stillas. Det finnes mange kompakte stillaser, som kan monteres raskt og enkelt. Stillaser som er montert korrekt, og som brukes på en trygg måte, gir en helt annen stabilitet og trygghet sammenlignet med bruk av stige. Selv enkle stillaser har sjenerøse plattformer for arbeid, komplettert med sikkerhetsgjerder. Dessuten står stillaset selvfølgelig på flere bein, noe som i seg selv gir en ekstra trygghet.

I tillegg gjør et stillas at du kan arbeide raskere, det er for eksempel mulig å spare mye tid med stillas i forbindelse med maling av fasade. Dessuten får du ofte en bedre arbeidsstilling, noe som kan være gull verdt når du skal jobbe lenge. God ergonomi gjør deg mindre sliten – og bidrar derfor også til arbeidet på stillaset blir tryggere.

You may also like