Uncategorized

Spar penger med sous vide, dehydratorer og annet smart utstyr

Matsvinn er en stor utfordring både internasjonalt og i Norge. Denne problemstillingen handler selvfølgelig om klima og en holdbar utvikling, men i tillegg også privatøkonomi. Med smart utstyr, som for eksempel en dehydrator og vakuumpakkere, er det mulig å lage god mat – og dessuten spare penger samtidig.

Sous vide legger til rette for god mat og lang holdbarhet

Sous vide er kort fortalt langtidstilberedning ved lav temperatur. Kjøtt, fisk eller andre ingredienser pakkes inn i en hermetisk emballasje, vanligvis med vakuumpakkere som fjerner luften i emballasjen. Posen plasseres i vannbad, og temperaturen styres svært nøyaktig med en sous vide-sirkulator.

Resultatet blir en nøyaktig kontrollert tilberedningsprosess, noe som igjen betyr et saftig og godt resultat. Dessuten vil mat som er tilberedt med sous vide ha lang holdbarhet, noe som reduserer matsvinnkostnadene.

Tørking bevarer maten lenge

Tørking er en konserveringsprosess med svært lange aner, og det er fortsatt relevant å tørke en rekke forskjellige matvarer – fra sopp til bær og kjøtt. Da kan det være smart med en såkalt dehydrator, som helt enkelt fjerner fuktigheten på en kontrollert måte.

Det er vanligvis ikke mulig å tørke i romtemperatur, og tørking ved høy temperatur i stekeovn kan gi et resultat som ikke er optimalt. Da er en dehydrator et klokt valg. I stort er en dehydrator helt enkelt en maskin som sirkulerer luft ved optimal temperatur, og trekker ut fuktigheten på en effektiv måte. Det er plass til flere brett i en slik maskin, og det er dessuten lurt å bruke non stick-underlag som gjør det mulig å tørke ingredienser uten at de setter seg fast på brettet.

Kombinasjonen av sous vide og tørking vil være et godt komplement til andre tiltak for å redusere matsvinn. Dessuten vil denne type utstyr gi matlagingen et løft, med tilgang til både nye tilberedningsmetoder, ingredienser og oppskrifter som er vanskelige å tilberede med andre metoder.

You may also like