Uncategorized

LED-lyskilder gjør det enklere å designe kule lamper

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Opp gjennom historien er det tegnet svært mange kule lamper, ikke minst av designere fra våre skandinaviske naboland. Samtidig har disse designerne alltid måttet forholde seg til noen forutsetninger når det har kommet til selve lyskilden – som lenge var en tradisjonell glødepære. I dag legger moderne LED-lyskilder til rette for helt nye former, materialer og design.

Teknologien gjør miniatyrisering mulig

I mange sammenhenger er det interessant å lage selve lyskilden så liten som mulig, det kan handle om vidt forskjellige bruksområder – fra taklamper til plantelys. Når det gjelder plantelys er poenget åpenbart, les mer om plantelys og hvordan et kompakt lys over plantene kan ta gartnerarbeidet til et nytt nivå. Når det gjelder taklamper handler det i større grad om design og spennende former.

Et LED-lys bygger på bruk av en liten diode, en elektrisk komponent som kan lages svært lite. Det betyr at selve lyskilden kan være svært kompakt i en LED-lampe, eventuelle transformatorer og kjølekomponenter kan plasseres andre steder i lampen. Det gir igjen designeren tilnærmet full frihet når det gjelder hvor i lampen lyset egentlig skal komme fra.

Hva med levetid og gjenbruk?

De mest ikoniske designlampene fra begynnelsen av nittenhundretallet er like flotte den dag i dag. Standardiserte sokler har bidratt til at det fortsatt er mulig å finne lyskilder til lamper som definitivt kvalifiserer som antikviteter. Hva betyr egentlig utviklingen mot integrerte LED når det gjelder moderne designlamper?

I utgangspunktet vil det selvfølgelig ikke være like lett å skifte en defekt lyskilde i en lampe der selve LED-delen er fastmontert, men samtidig betyr ikke det at lampen trenger å bli elektronisk avfall hvis en LED feiler etter noe tid. Det er mulig å konstruere lamper der lyskildene, eller andre deler som transformatorer og ulike kretskort, kan skiftes ut på en relativt grei måte. Litt ekstra arbeid med noen tiårs mellomrom bør være overkommelig for en flott designlampe.

You may also like