I 2022 har nordmenn tilgang til en mengde forskjellige tekniske dingser som det bare hadde vært mulig å drømme om for noen tiår siden. Den moderne mobiltelefonen, nettbrett og elektriske selvkjørende biler er små underverker i seg selv. Produksjonsprosessene er også imponerende, med en mengde komplekse trinn.
Design og produktutvikling – digitalisering og automatisering
I dag designes praktisk talt alle produkter digitalt. CAD, Computer Aided Design, gjør det mulig å lage nye produkter på en rask, effektiv og presis måte. Dessuten kan disse modellene ofte sømløst overføres til senere trinn i produksjonen.
Moderne produksjon er også digitalisert – CNC-maskiner, slipemaskiner og andre industrimaskiner kan som minimum programmeres lokalt. Vanligvis kan de knyttes sammen med CAD-systemer, slik at design kan sendes direkte til produksjonen. I masseproduksjon benyttes selvfølgelig også helt skreddersydde maskiner, men de fungerer på tilsvarende måte. Husk for eksempel på at flere av Apples produkter er frest ut av et stykke solid aluminium.
Halvledere som en begrensende faktor
Det globale markedet har i begynnelsen av 2022 vært rammet av halvledermangel i relativt lang tid. Denne knappe tilgangen på integrerte kretser har satt begrensninger på produksjonen av både prosessorer, videokort og kjøretøy. Flere av de store bilprodusentene var nødt til å stenge ned fabrikkene sine i perioder i 2021, fordi de helt enkelt manglet de nødvendige delene. Tesla sendte ut noen biler med manglende USB-kontakter til, fordi de ikke var mulige å oppdrive.
Dette avviket mellom tilbud og etterspørsel viser hvor avhengig moderne produksjon er av tilgang til halvledere. Dessuten er det ekstremt vanskelig å etablere ny produksjonskapasitet, i hvert fall med de teknologier som er etterspurt i markedet. Det kan være greit å ha i bakhodet neste gang du tar opp mobilen, følger med på Netflix på nettbrettet eller kjører en bil som kan ta seg av det meste selv – det ligger mye kompleks design, utvikling og produksjon bak selv de små dingsene.