Uncategorized

Bildesign – fra funksjonelt design til udødelige klassikere

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Bildesign er et tema som har fått en god del oppmerksomhet opp gjennom historien, og noen bildesignere har fått stjernestatus. Samtidig er kjøretøy helt klart en produktgruppe der designere ikke kan gjøre akkurat hva de vil, med tanke på faktorer som sikkerhet, aerodynamiske egenskaper og plassutnyttelse.

Funksjonelt design

Ford Model T regnes for å være den første bilen som virkelig var rettet mot massemarkedet, og særlig de første revisjonene var definitivt preget av funksjonalitet og effektiv produksjon. Bilen ble tegnet og designet av ingeniører, og prioriteringen var funksjon over form.

På svært mange områder er det fortsatt funksjon som er helt avgjørende den dag i dag. De aller fleste BMW-bildeler som ikke er synlige vil være designet med funksjon som ledestjerne. Samtidig finnes det noen eksempler på hvordan selv «kjedelige» deler kan løftes med smarte designgrep – eksklusive bremsekalipere lakkert i kontrastfarge er et godt eksempel.

Konseptbiler og annerledes design

Noen klassiske bilmodeller, for eksempel flere ikoniske BMW-modeller, er lett gjenkjennelige. Samtidig er det også en rekke konseptbiler og design som aldri har blitt til virkelighet, fordi biler per definisjon ikke utelukkende kan bygges basert på et kult design:

  • Når en designer får frie tøyler med en fullskala modell i leire, trenger han eller hun fortsatt ikke å forholde seg til detaljer som luftmotstand, materialvalg, effektiv produksjon og andre tekniske begrensninger.
  • Overgangen fra det første designutkastet til mer detaljerte tegninger og spesifikasjoner vil raskt avdekke en rekke ting som må justeres og endres, samtidig som man vil prøve å beholde hovedtrekkene i designet.

I tillegg er de aller fleste bilselskaper styrt av kommersielle realiteter, det er helt enkelt viktig å lage biler som er attraktive for vanlige bilkjøpere. Det kan i noen tilfeller legge en demper på kreativiteten, men heldigvis finnes det fortsatt en rekke nye og gamle bilmodeller med spennende design å velge mellom – slik at du kan nyte godt design i hverdagen.

You may also like