Spar penger

Naturens vakre kunstverk – fra stjerneskudd til nordlys

Noen ganger kan naturens skjønnhet være overveldende, enten det gjelder nordlyset eller såkalte stjerneskudd. Det senere fenomenet er egentlig meteorsvermer, men det høres selvfølgelig enda mer spennende ut med stjerneskudd. Det er mulig å finne informasjon om når en slik meteoritt vil være synlig, også i Norge 2022, noe som legger til rette for planlegging.

Slik oppstår fenomenet stjerneskudd

Når du ser et eller flere stjerneskudd, dreier det seg vanligvis om meteorer som brenner opp når den beveger seg gjennom jordens atmosfære. Det skjer som følge av den høye hastigheten til meteoritten når det forlater rommets vakuum og treffer gassene i jordens atmosfære.

Det finnes en mengde forskjellige meteorsvermer i universet, og det er mulig å beregne når de ulike meteorsvermene vil møte jorden. Derfor kan den som vil se fantastiske stjerneskudd planlegge utfluktene sine relativt lenge i forveien.

Nordlyset – vakre lyseffekter på himmelen

Nordlyset er selvfølgelig ikke det samme som stjerneskudd, men logikken bak ligner noe. Det er nemlig snakk om energirike partikler som treffer jordens atmosfære, og som da tilfører energi til gassene i atmosfæren. Denne energien sendes ut fra atomene og molekylene i form av lys. Det er i den såkalte «øvre polare atmosfæren» som denne prosessen finner sted, det er også grunnen til at Norge kan skilte med gunstige betingelser for å oppleve nordlyset.

Klarvær er åpenbart en forutsetning for at du skal kunne oppleve aurora borealis, samtidig som mengden nordlys også varierer med energinivået fra solen. Derfor er det også mulig å se nordlyset fra sørlige deler av Norge, selv om det skjer mer sjelden enn i de nordlige landsdelene.

Begge disse himmelfenomenene oppstår ved tilfeldigheter, det er kanskje til og med mulig å si at menneskets opplevelse av både stjerneskudd og nordlys i noe grad bygger på tilfeldigheter i våre sanseorganer. Imidlertid er det ikke nødvendig å tenke alt for mye på det, nyt heller det nydelige showet.

You may also like