Mote

Slik kler du småbarna til det kalde været

Vinteren er endelig her, og det har sikker ingen unnlatt å legge merke til i de kalde vindene og de snødekte veiene – også de små gullklumpene dine. Som foreldre er det noen ganger vanskelig å vite nøyaktig hvordan man skal kle barna sine til det harde været der ute, så vi vil gjerne hjelpe deg med å gjøre rett valg med denne lille guiden. Hvis du trenger litt stilinspirasjon, kan du kikke på georgjensen-damask.no, hvor du kan finne alt du måtte trenge til hjemmet.

Alle aldre

Når du kler barn om vinteren, vil du alltid følge trelagssystemet for beste komfort og sikkerhet.

1) Et lag nær huden absorberer fuktighet og holder barna tørre. Unngå bomull til fordel for ull eller polyester.

2) Et isolasjonslag beholder den naturlige varmen som små kropper produserer. Dette kan være en ullgenser eller en fleecejakke. Igjen, bruk ikke bomull; velg syntetisk material eller ull.

3) Et skall-lag holder vinden og regn ute, slik at de andre lagene fortsetter å fungere. Dette laget kunne puste, men må også være vind- og vanntett.

Spedbarn (under 1 år)

Det viktigste å huske med spedbarn er at de ikke bruker samme mengde energi som en voksen person gjør. Mens du kjemper deg oppover en bratt skråning på snøskoene dine og skaper varme og svettes, er spedbarnet på ryggen din bare med på turen. Så, tulle inn babyene dine. Bare vær sikker på at lagene ikke er for trange og sørg for at du har forlatt en åpning slik at de kan puste godt.

Hvis små ansikter blir utsatte for kulde eller vind lenge, sørg for å gi noen slags vindbeskyttelse. Mange ryggsekker har avtakbare lag som beskytter barna mot vind, regn og snø som blåser.

Småbarn (1-3 år)

Når barna kan gå, blir vinterreiser og en masse lag enda vanskeligere. De trenger fri bevegelse, ellers vil frustrasjonsnivåer bli skyhøye. Bruk mye lette lag i stedet for noe som er altfor tungt og tykt. Barn i denne alderen genererer mer varme, men tar også mange pauser ettersom de ikke alltid beveger seg, så vær klar med ryggsekken eller barnevognen når de blir trøtte.

Unge barn (4-10 år)

Til slutt begynner barna å bevege seg mer. Å holde seg bekvem og trygg i vinter betyr oppvarming til det punktet hvor barna er varme, men ikke svetter. Hvis de små svetter, må de ta lagene av umiddelbart. Du vil ikke at de skal bygge opp en masse svette som vil gjøre dem kalle når de slutter å bevege seg. På Ugleunger finner du flotte klær til alle vær.

Til sist må du også sørg for at barna ikke er så tett påkledde at de ikke kan gå på badet alene. Man ser ofte barn med våte snøbukser fordi de ikke kunnet, eller ikke prøvd, ta av alle lagene i tide.

Eldre barn (11+ år)

Barn i denne alderen skal kle seg som voksne. Husk at de vil produsere mer og mer svette, og kan motstå å bære syntetiske materialer i stedet for deres favoritt bomullsskjorte. Det er din jobb som foreldre å kreve at de kler seg godt, spesielt hvis du er på vei på et utvidet eventyr ute i naturen.

Og endelig, husk å minne barna om å ikke slikke noen metallstanger!

You may also like