Dekor

Kjente kunstverk på vinflasker

Kjente kunstverk på vinflasker representerer en unik fusjon av kunst og vinproduksjon, hvor anerkjente kunstnere har bidratt med sine verk til etikettene på vinflasker. Her er noen av de mest kjente eksemplene:

1. Château Mouton Rothschild

Siden 1945 har dette franske vinhuset i Bordeaux engasjert berømte kunstnere til å designe etiketten for hver årgang. Noen bemerkelsesverdige viner inkluderer:

  • 1945 – Philippe Jullian: For å feire slutten på andre verdenskrig, ble et «V» for Victory-design brukt.
  • 1973 – Pablo Picasso: Etter Picassos død dette året, ble hans verk valgt som en hyllest.
  • 1993 – Balthus: Hans kontroversielle etikett inneholdt en naken ung jente, noe som førte til at noen land nektet å importere den årgangen.
  • 2010 – Jeff Koons: Kjent for sin popkunst, skapte Koons en fargerik og leken etikett.

2. Ornellaia Vendemmia d’Artista

Denne italienske vingården har siden 2009 utgitt en årlig «Vendemmia d’Artista» serie, hvor en kunstner skaper et verk for å symbolisere temaet for den årlige vinhøsten. Noen fremtredende inkluderer:

  • 2013 – Michelangelo Pistoletto: For årgangen «L’Infinito», skapte Pistoletto en serie etiketter som reflekterer hans anerkjente speilkunst.
  • 2015 – John Armleder: For «Il Carisma» årgangen, laget Armleder en serie med abstrakte kunstverk.

3. Barolo Albeisa Unesco

For å feire Barolos anerkjennelse som en UNESCOs verdensarv, ble en spesiell serie vinflasker utgitt med etiketter designet av kjente kunstnere som:

  • 2016 – Ernesto Neto: Hans design for Barolo Albeisa flaskene reflekterte det kulturelle landskapet i Piemonte.

4. Artist Series Wine fra Kenwood Vineyards

Dette Californiske vinhuset har siden 1975 lansert en «Artist Series», med etiketter dekorert av forskjellige kunstnere. Fremtredende verk inkluderer:

  • Joan Miró, Alexander Calder, og David Lance Goines: Disse kunstnerne har alle bidratt med unike design til serien.

Vurderinger

Mens mange av disse kunstverkene på vinflasker er blitt ikoniske, er det viktig å merke seg at kunstens subjektive natur betyr at noen kan være kontroversielle eller ikke til alles smak. I tillegg kan noen av disse flaskene være svært ettertraktet av samlere, noe som kan øke deres verdi betydelig. Disse vinflaskene representerer et møtepunkt mellom kunst- og vinelskere, og tilbyr en unik måte å oppleve og sette pris på begge deler.

You may also like