Dekor

Gjør boligen din helt unik med spennende nytt design

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Føler du at boligen din ikke utmerker seg, og kanskje mangler særpreg og egenart? I dag bygges det mange nye boliger etter samme mal, med overflater i eggeskall-farget gips og tilnærmet identisk funkisinspirert eksteriør. Samtidig finnes det også flust av eldre boliger som bærer tydelig preg av hvilken epoke de ble bygget. Da er det ikke rart at mange boligeiere vurderer å faktisk gjøre noe med både interiør og eksteriør.

Varsomme fasadeendringer som gjør en forskjell

Når det gjelder fasadeendringer er det viktig å ta høyde for eventuell søknadsplikt før du tar fatt på sag eller hammer. Hvis endringen skjer innenfor eksisterende rammer, for eksempel ved å skifte ut vinduer uten å endre plassering, vil det som regel ikke være nødvendig med søknad. I tilfeller der endringen «endrer bygningens karakter» vil det være aktuelt med søknad.

Å montere doble balkongdører fra kjøkkenet og ut til en ny uteplass vil sannsynligvis i de aller fleste tilfeller kvalifisere seg som et tiltak som endrer bygningens karakter, og det vil da være nødvendig med en søknad. Samtidig er det en fasadeendring som virkelig kan gjøre en forskjell, da det ikke bare dreier seg om det estetiske – en slik åpning mellom inne og ute kan føre til helt ny bruk av både kjøkken og hage.

Tør å tenke utenfor boksen når du skaper et unikt interiør

Inne i boligen står du mye mer fritt når det gjelder fargevalg, enkle endringer i planløsning og spennende grep med nye materialer og overflater. Bærende vegger og konstruksjoner setter selvfølgelig noen begrensninger, men du har likevel mye frihet innenfor boligens fire vegger.

Til å begynne med er det greit å prøve å bryte ut av mønsteret med sparklede og hvitmalte gipsvegger. Det er kanskje ingen som ønsker seg tilbake til vegger i furu og brune linoleumsmatter, men mange norske boliger trenger sårt litt mer farge og tekstur. Det er lov å bruke spennende kontrastfarger, og det tar ikke mange timer å male en vegg.

I tillegg finnes det mange interessant materialer å velge mellom når det gjelder å skape strukturkontraster. For eksempel kan felter med ferdige spiler i tre skape et avbrekk mot en jevn vegg, eller hvorfor ikke bruke tekstiler som et annerledes innslag? Husk på at det til og med er mulig å skape en vegg av mose eller andre levende materialer – la kreativiteten din få fritt spillerom når du jobber med å gjøre boligen din unik.

You may also like