Dekor

5 tips for bedre belysning på soverommet

Det kan være behov for 3 forskjellige typer lys på soverommet. Les hvilke og hvordan du kan unngå å plage partneren din når du leser i sengen. Se mer på Lampemesteren.no.

Soverommet er et av rommene i hjemmet som kan være det vanskeligste å velge lys i. Samtidig bør belysningen være behagelig, stemningsfull og avslappende, og samtidig god nok til påkledning og lesing, noe som krever et skarpere og mer konsentrert lys. Få 5 gode tips her:

Velg 3 forskjellige lyskilder på soverommet

Når du skal velge lamper til soverom, så er det viktig å huske på at de fleste trenger minst 3 forskjellige lyskilder på soverommet:

* Et godt, generelt lys som ikke blender. Det kan for eksempel være en taklampe med en pære som kan brukes til å re opp sengen og for å rengjøre soverommet.

* En lyskilde med et lysere lys og god fargegjengivelse i garderoben.

* Et klart og konsentrert lys som leselampe.

Plasser leselampene riktig

Det er to ting du bør tenke på hvis du liker å lese i sengen.

* Lesing krever et relativt skarpt og konsentrert lys, slik at du ikke trenger å anstrenge deg for å se.

* Lysene skal heller ikke belyse resten av rommet, eller forstyrre partneren din som kanskje vil sove mens du leser.

Velg derfor en liten lyskilde med et konsentrert lys, noe du kan få med LED. Her er det også viktig at lyset har en varm og behagelig farge. Som regel bør leselamper plasseres på hver side av dobbeltsengen, slik at du kan lese eller sove separat.

Bruk spots i nærheten av garderoben

Ved klesskap og speil er det lurt å velge en lyskilde som gir et klart lys med god fargegjengivelse. Hvis det ikke er noe innebygd lys i skapet, kan det være behov for spots som kan lyse nok til at du kan se klærne dine skapet klart og tydelig, og gi deg rikelig med lys foran speilet. Her kan du for eksempel velge noen spots i taket som kan dreies.

Installer dimmere

Stemningen på soverommet kan skapes ved hjelp av lampene du har, antall lyskilder og gjennom lysstyrken. Derfor er det lurt å velge dimmere på soverommet, slik at du kan variere lysstyrken til de enkelte lampene og dermed endre stemningen i rommet.

Husk brytere ved sengen

Forsikre deg om at lyset kan skrus av fra sengen, slik at du ikke behøver å gå ut av sengen igjen etter at du har lagt deg. Tilsvarende er det fint å kunne skru på lyset fra sengen når du skal stå opp en kald og mørk vintermorgen.

You may also like