Anbefalinger

Slik velger du riktige lesebriller

Legene kaller det «presbyopi» – resten av oss kaller det alderssyn eller bare “det å bli eldre”. Når du blir eldre, svekkes synet ditt, noe som resulterer i at du ikke ser like bra som du engang kunne, og det blir vanskeligere og vanskeligere å lese avisene og bøker. Men heldigvis er det noe som heter lesebriller. Når man er mellom 40 – 50 år, mister en faktisk like mye av fokuseringsevnen som man har gjort de første 40 årene av livet sitt.

Hva er lesebriller?

Lesebriller er briller som er laget spesielt for å hjelpe til med å lese hvis man ikke kan tyde det som står i en bok, på skjermen eller på menyen. Så hvis du ikke kan se ting på nært hold, er det nok lurt å skaffe seg et par lesebriller.

Lesebriller kjennetegnes dessuten ved at de har styrke over hele glasset.

Når skal jeg bruke lesebriller?

Du skal bruke lesebriller hvis og når du har synsproblemer. Hvis du studerer og har problemer med å lese oppgaven på dataskjermen eller se hva som står i bøkene dine, bør du gå til optikeren.

Som oftest er det personer over 40 år som begynner å få problemer med synet. Det er ikke fordi synet ditt svekkes så snart du fyller 40 år. Synet ditt svekkes gjennom hele livet, men denne prosessen skyter fart når man blir eldre.

Årsaken til at ens syn blir dårligere med alderen er at øyets linse blir mindre fleksibel med alderen. Som tilfellet er med resten av kroppen (ledd, muskler osv.), blir også øyet påvirket av alderdom. Det er ikke noe du kan trene bort, men hvis du er klar over tilstanden din, er det mulig å forsinke øyets svekkelse – men du kan ikke unngå det. Dette er fordi aldersrelatert langsynthet ikke skyldes en svekkelse av øyemuskelen, men linsen i øyet.

Hvilke lesebriller bør du kjøpe?

Når du skal velge et par briller, er det bare en ting som er forhåndsbestemt: Styrken. Utenom det er det bare å velge å vrake, og valget av briller er bare avhengig av personlige preferanser når det gjelder farge, form og størrelse – og om de skal være dyre eller billige.

Hvis du gjerne vil velge et par briller som komplementerer hodeform, øyenfarge, hårfarge og hudfarge, er det noen ting du bør ta hensyn til.

Hvis du har et rundt hode, kan det være lurt å velge et par firkantede briller. Det gir litt struktur, og hjelper til med å definere formen. Hvis du derimot har et firkantet hode, velger man et par runde briller.

Når det gjelder farge, skal man finne ut hvilke farger som komplementerer hverandre, men som samtidig er motsetninger. Hvis du har veldig lys hud, kan mørke briller være veldig bra. Hvis øynene dine er blå og du har blondt hår, vil en brunaktig design ofte kle deg godt.

You may also like