Anbefalinger

Gjør et godt kjøp når du handler ny vaskemaskin

Vaskemaskinen er en av de aller viktigste hvitevarene i boligen, i mange husholdninger er den i bruk hver eneste dag. En barnefamilie klarer seg ikke mange dager uten en fungerende vaskemaskin, og det er ikke rart at pulsen øker når den gamle vaskemaskinen plutselig tar kvelden. Da er det viktig å beholde roen, og faktisk bruke litt tid på å velge en vaskemaskin som gir verdi for pengene.

Viktige faktorer når du velger vaskemaskin

Det er overveldende å prøve å vurdere alle de forskjellige vaskemaskinene på markedet opp mot hverandre. Derfor er det viktig å prøve å innsnevre utvalget til de maskinene som faktisk er relevante for deg. Dessuten er det smart å lese en grundig test av vaskemaskin, slik at du får et omtrentlig bilde av både egenskaper, styrker og svakheter til et utvalg av de ulike merkene og produktlinjene. Etter det kan du gå litt mer i dybden:

  • Kapasitet er en begrensende faktor for mange. En for liten vaskemaskin vil raskt gjøre klesvasken frustrerende, så velg en litt større størrelse hvis du er usikker. Det kan også være energi- og vannbesparende.
  • Energi- og vannforbruk er selvfølgelig viktig, både med tanke på lommeboken og kloden. Legg likevel merke til at de aller fleste maskiner på markedet er både vann- og strømgjerrige, så forskjellene er ofte små.
  • Robusthet og forventet levetid er viktig, men kan være vanskelig å vurdere objektivt. Børsteløs motor, sammen med tyngre og mer robust konstruksjon kan likevel være et godt tegn. Garantivilkår kan også være interessant å se nærmere på.

Hvilke ekstrafunksjoner trenger du?

Vaskemaskiner er på mange måter et relativt generisk produkt – det forventede sluttresultatet er helt enkelt ren klesvask, verken mer eller mindre. Samtidig prøver de forskjellige produsentene å differensiere seg med ulike ekstrafunksjoner.

En mengde tilgjengelige programmer kan være nyttige, særlig ekstra raske programmer eller oppfriskningsprogrammer med damp. Samtidig trenger du kanskje ikke 50 forskjellige programmer, i de aller fleste husholdninger vil bare en håndfull være i bruk.

Automatisk dosering tilbys av flere produsenter. Det kan høres ut som en ubetydelig ekstrafunksjon, men de som har prøvd automatisk dosering av vaskemiddel og tøymykner vil sjelden gå tilbake til manuell dosering. Automatisk dosering kan faktisk redusere bruken av vaskemiddel, samtidig som klesvasken blir renere.

Det er selvfølgelig viktig å vurdere egenskaper, funksjoner, styrker og svakheter opp mot pris. Pass likevel på å regne på verdien du får for pengene, slik at du gjør et virkelig godt kjøp.

You may also like